Galleri.nu 2005-05-01

(Ännu en) David utmanar Goliat

Mozilla Firefox är den enda webbläsaren som på allvar kan ta upp konkurrensen med Internet Explorer. Medan Opera, Netscape och tidigare Mozilla-utgåvor skådar sig i naveln och sätter en ära i att avslöja så många kodmissar som möjligt, har Firefox valt att ge besökaren bästa möjliga presentation av varje webbplats. Gissa själv vilket synsätt som kommer att vinna flest anhängare, de ortodoxa HTML-puristerna borträknade.

Om du använder Internet Explorer, har du förmodligen vant dig vid eviga säkerhetspatchar. Med sin marknadsandel är Internet Explorer det givna målet för ondsinta hackers. Att Microsoft stundtals har hanterat säkerhetsfrågor lättsinnigt har inte gjort saken bättre. En omfattande falang anser att allt på webben med nödvändighet ska vara helt kostnadsfritt samt open source. I dessa användarled kammar förstås Firefox hem poäng. Hursomhelst råder det nog ingen tvekan om att Firefox är ett bättre alternativ än Explorer ur säkerhetssynpunkt och kommer så att förbli - åtminstone tills dess att ännu fler användare hittar produkten och därmed gör den intressantare för illgärningsmän och tillika kvinnor.

Firefox tolkar HTML-sidor med stor ackuratess. Färgåtergivningen är mycket mer exakt än i Internet Explorer, se nedanstående utsnitt från Galleri.nu. Internet Explorer visar ofta samma ursprungliga färg olika beroende på om den kommer från HTML-koden eller från en bild. Precis som örat är känsligt för små ändringar i tonhöjder är ögat observant mot övergångar mellan närliggande färger. Varför ska man lägga ner pengar på bra grafikkort och skärmar, om mjukvaran ändå förvränger bilden?

Färger i FirefoxFärg&er i Explorer
Om du har tillräckligt med färger på skärmen, ser du med lätthet skillnaden mellan Firefox (tv) och Explorers (th) färgåtergivning.

Många webbdesigner tycker inte att ramar är speciellt balla. W3C, som definierar HTML-standarden, är inte heller några ramfantaster. Galleri.nu sätter sig som vanligt över gällande dogmer och använder, i likhet med många andra sajter, tonvis med ramar. Användare av Explorer har lärt känna de dubbla rullningslisterna i ramar som en impopulär klassiker. Om bredden eller höjden av innehållet inte ryms inom ramen, visas en rullningslist horisontellt och en annan vertikalt - trots att endast den ena behövs. Det hade varit lätt för Microsoft att göra något åt saken, men så har hittills inte skett. Mozilla Firefox, däremot, visar bara rullningslisten längs den sida som behöver. Petitess? Nja, på en sida med många ramar är de många rullningslisterna ett gissel som stjäl värdefull plats. Dessutom ger de sidan ett lite sladdrigt intryck.

Ram i FirefoxRam i Explorer
Det råder ingen tvekan om att Firefox (tv) hanterar ramar klyftigare än Explorer (th). Till följd av den bredare högermarginalen ser radbrytningar dock bättre ut i IE.

Även om en webbläsare är en webbläsare är en webbläsare..., innehåller faktiskt Firefox en hel del praktiska finesser. Sökfunktionen på den visade sidan letar genast fram första matchande ord varefter du skriver. Du behöver alltså aldrig skriva fler tecken än vad som verkligen behövs och det sparar förstås tid. På tal om sökningar, finns bästa sökmotorn - Google - integrerad i verktygsfältet. Hanteringen av bokmärken är förresten överlägsen alla andra alternativ som skådats.

De webbläsare som vill utmana Internet Explorer brukar erbjuda flikar med olika webbadresser. Tanken är förstås att enkelt kunna byta fram och tillbaka mellan olika sidor - inte så dumt. Firefox har givetvis anammat konceptet. Dessutom kan man ladda ner nya skins och andra gismos. Om Galleri.nu tyckte att sådant var intressant, skulle det avsatts lite utrymme i artikeln...

Mer intressant, åtminstone för webbdesigner, är möjligheten att kunna öppna en JavaScript-konsol. Konsolen ger mycket bättre information än IE:s knapphändiga meddelanden. Precis som andra utmanare har Mozilla fattat att det är via utvecklare man kan slå sig in på marknaden. Den genomsnittlige webbkonsumenten kommer nog oftast att använda det program som redan råkar vara installerat, vilket det nu må vara.

Finns det då inget som är bättre i Internet Explorer? Jodå. Eftersom så många sidor designas uteslutande med Explorer som målgrupp, bildar IE ett inofficiellt facit för hur en sida ska tolkas. Detta yttrar sig exempelvis i att Galleri.nu:s tjusiga knappanimering endast fungerar i Explorer. Andra webbläsare, Firefox inräknad, animerar endast GIF-bilder den första gången de visas. Detta fungerar illa tillsammans med upprepade laddningar via JavaScript.

Animation i FirefoxAnimation i Explorer
Titta här, Mozilla: det ska snurra i knapparna - som i Internet Explorer (th).

Det är bara att konstatera: när det gäller presentation behåller Internet Explorer den rosa ledartröjan ett tag till. Firefox verkar exempelvis inte att klara listpunkter utanför vänstermarginalen. De syns inte alls. Återstår då att placera punkterna inuti listan, men det är helt enkelt inte lika snyggt, eller hur?

Lista i FirefoxLista i Explorer
Listor i Internet Explorer (th) lever bättre upp till HTML-standarden.

Historiken är något bättre i IE, eftersom gamla URL:er enklare hittas med hjälp av datum. Dessutom poppar ett gäng frågedialoger upp i Firefox. Du kan deaktivera dessa, men i standardläget måste du bekräfta att du vill låta webbläsaren skicka det mest harmlösa data eller att du verkligen vill stänga webbläsaren, när någon sida fortfarande är öppen.

Det finns en del andra faktorer att beakta, trots att de inte har med Firefox duglighet att göra. Säkerhetstänkandet till trots godkänner exempelvis många banker inte Firefox. För att kunna utföra bankärenden behöver du kanske din Internet Explorer ett tag till. De flesta banker är trötta gamla institutioner som nyss motvilligt insett(?) att kunderna hellre sköter sina ärenden via webben än köar vid den fina gamla marmordisken. Det kan ta ett tag till innan de vaknar upp och släpper in konkurrerande webbläsare. Tänk om alla banker istället kunde distribuera kod-dosor - det skulle verkligen höja säkerheten, men kanske också knapra några promille från miljardvinsten. Hellre då bojkotta alternativen och undvika omaket att säkerhetstesta dem?

På Galleri.nu är det självklart att i första hand koda för Internet Explorer, så länge som den används av en överväldigande andel av besökarna. Från och med nu kommer det dock att vara lika självklart att validera sidorna i Firefox innan de publiceras. Firefox är dessutom så bra att den som enda läsare kommer att användas parallellt med Explorer även i andra sammanhang än tester.

+

-

Prova Mozilla Firefox själv. Om du bestämmer dig för att byta från Internet Explorer, finns en utmärkt funktion för att importera alla inställningar.

Firefox

Mozilla Firefox distribueras fritt av Mozilla-projektet.