Paint Shop Pro-skolan

Välkommen till Paint Shop Pro-skolan! ...eller PsP-skolan som vi säger i dagligt tal.

Paint Shop Pro från JASC är ett av de populäraste grafikprogrammen. Inte minst är PsP gångbart hos webbpublicister som själva betalar för sina verktyg eller vill komma igång snabbt utan att bläddra förbi en massa extravagans. Priset för PsP ligger på en bråkdel av branschledaren Adobe Photoshop - ändå finns de flesta finesserna från dyrare program. Om du inte har tittat närmare på PsP tidigare, har du garanterat massor att upptäcka.

Paint Shop Pro exempelbild

PsP har fått stort genomslag inom webbpublicering - mycket tack vare bra funktioner för färgreduktion, komprimering, sömlöshet och transparens. För den som lägger tonvikten på utskrifter finns stöd för att färgkalibrera skrivare och att separera bilden i CMYK. Det finns pliktskyldigt stöd för animeringar i den bundlade produkten Animation Shop. Animation Shop är inte lämpat för filmproduktioner men duger utmärkt för att framställa en MPEG bestående av några bildrutor.

PsP startade som freeware och till en del märks detta fortfarande. Produkten är känd för det stora antalet plugin:er som finns att ladda ner från nätet. Numera är dock de flesta av dem belagda med en licensavgift.

Missa inte de genomgångar som levereras med produkten. De är kortfattade och grundläggande, men hjälper dig att få en överblick. Du hittar dem under hjälpmenyns tutorials.

Den här kursen baserar sig på Paint Shop Pro 7 (jubileumsversionen med några extra grafiska effekter). Det finns både en version 8 och 9 som framför allt utmärker sig genom bättre stöd för batchkonverteringar. Även om du har en annan version, kan du använda det allra mesta från kursen.

När du är färdig med kursen, är du inte färdig med PsP. Vissa delar av programmet har valts bort i sin helhet. Bland dessa märks ramar, som enligt redaktörn's förmenande är lite för mycket "gnuggbilder i fotoalbumet" för att platsa. Vi hoppar också över ämnet vattenstämplar som ofta kräver att du slantar upp en hel del stålers till någon organisation som ska bevaka dina intressen. Det finns bättre verktyg för vektorgrafik, så även detta kapitel bläddrar vi förbi. Hursomhelst - om du tillgodogör dig kursen, kommer du inte ha några som helst problem att applicera varken ramar, vattenstämplar eller vektorgrafik.

Härnäst: att komma igång.